Crunchy Cricket

Crunchy Cricket

Crunchy Cricket

Introduktion

Med fårekyllinger i centrum, eksperimenterer vi denne måned med fremtidens snacks, i rammerne af lidt amerikanske kendinger - de store Jolly Ranchers, Nerds og en variant af candy corn der primær købes grundet deres evne som pyntegenstand. Chips i to forskellige afstøbninger og drikkevarer på frugt og blomst. 

Snacks

Honey mustard crickets

Honey mustard crickets

Krikets

Mens insekter her i vesten har fået mere opmærksomhed i løbet af de seneste år, har insektspisning været en tradition i tusinder af år.

Spisning af insekter hedder "entomofagi" der betyder "insektædende", eller "praksis med at spise insekter".

Vestens opfattelse af insekter

I Europa og USA betragtes det som mærkeligt at spise insekter. I Europa er vi hjemsted for kun mindre end to procent af de spiselige insekter der findes rundt i verden, hvortil deres ryg er dårligt og opfattes som skadedyr. Der har samtidig været fejlinformation om hvorvidt vi i vestlige kulturer ikke har det enzym i vores kroppe der skal til, for at nedbryde insekters skeletter - hvilket helt sikkert ikke har gjort opfattelsen af spisen mere positiv.

Insekterne i historien

De indfødte amerikanere var kendt for at stege juni-biller og koge cikader. Her lærte de måder at tiltrække og fange store mængder af insekterne, og denne tendens går helt tilbage til menneskets begyndelse.

Små, lodne, delikatesser

I Det Gamle Testamente blev det nævnt at spise biller og græshopper, hvor de gamle grækere og romere fortsatte denne tradition, og selv Aristoteles er kendt for at tale om hvordan man finder cikader.

Halvdelen af verdens befolkning spiser allerede insekter

Indtagelsen af insekter er meget mere normal i tropiske klimaer, hvor de er let tilgængelige året rundt og i store mængder. I sydøstasien og Afrika har man spist termitter i mange år, i Mexico er insekter en typisk krydderi i tacos, og Colombia og Brasilien er hjemsted for bladskærermyrer som sælges som alternativ til popcorn i biografen.

Colombianske bladskærermyrer aka.

Flere danske producenter har gennem de seneste år forsøgt sig frem indenfor insekt-snack branchen, hvortil de fleste er lukket igen. På trods af, at der forrige år var estimeret af insektlandbrugsindustrien ville nå en værdi på 1,5 milliarder dollars i 2022, virker danskernes modstand mod insekter som snacks stadig stor.

Jeg tror ærligt der skal meget tilvænning til, for den almene dansker tør åbne sit hjerte op for insekter, for selv i vores forsøg på at introducerer insekter til vores elskede oplevelses-snackere, der gerne vil udfordres, er modstanden stor.

Roasted crickets - fårekyllinger

Så derfor tænkte vi - hvorfor ikke bygge en hel boks omkring dem, og give jer en oplevelse? 

Udvalget på det danske marked er ikke stort og består primær af melorme... (...mon ikke i har lidt at se frem til indenfor den nærmeste fremtid ;-)). Derfor har vi kigget mod Belgiske Krikets der i denne måneds boks byder jer på små fårekyllinger med smag af honning og sennep. 

Krikets - <a href=https://kriket.be/ 
" />

Smid endelig din mening, og fortæl mig hvad du synes <3 

Vurderinger: 6
Hot and lemon cheese puffs

Hot and lemon cheese puffs

Balila

Kombinationen af stærkt og surt smager godt sammen, fordi begge disse smagsoplevelser aktiverer forskellige receptorer på tungen og i munden, hvilket fører til en forøget samlet smagsoplevelse.

Styrken stimulerer smertereceptorerne, mens surheden aktiverer smagsløgene, der er ansvarlige for at opdage sure smage.

Når de kombineres, forstærker de kontrasterende sanser hinanden, hvilket skaber en dynamisk interaktion af smag, der er både nydelig og tilfredsstillende.

Det er lidt ligesom at drikke en kold drink imens man sidder i solen, det godt alene, men altid bedst sammen.

Vurderinger: 7
Karamel slikkepind

Karamel slikkepind

Fiesta

Oprindelsen af slikkepinde er et klæbrigt emne, men de har eksisteret i århundreder og er stadig populære.

Det siges, at slikkepinde blev opfundet af de gamle egyptere, der efter opdagelsen af hjulet besluttede at tilføje noget sødme til det - og voila! Den første slikkepind blev født.

Men andre historikere hævder, at slikkepinde blev opfundet af George Smith, en skarp slikfabrikant fra New Haven, Connecticut, der var træt af, at hans kunder altid spurgte om sukker på en pind. Så besluttede han at forenkle tingene og kombinerede sukkeret og pinden i en skøn behandling, som han kaldte "chrysanthemumpinde".

Nu er den blevet gjort ekstra klæbrig og ekstra sød.

Vurderinger: 7
Fransk nougat med peanuts og frugt

Fransk nougat med peanuts og frugt

Det svært at sige, hvornår nougat først blev opfundet.

Der er fundet opskrifter fra det 1000 århundrede i Baghdad. Dengang var det kaldt natif. Det har senere spredt sig verden over. I 1600-tallet kom det til Frankrig og blev kaldt “tu nous gates”, hvilket betyder “Du forkæler os”.

Så forkæl dig sig med en omgang fransk nougat.

Vurderinger: 6
Cherry tyggegummi

Cherry tyggegummi

Fiesta

 I Finland er der blevet fundet Birkebark harpiks med tandmærker, der er omkring 5000 år gammel. Det siges at denne harpiks har antiseptiske og andre medicinske egenskaber. .

Det ikke kun i Finland der er fundet gammel tyggegummi, men også  Mayaerne, Aztekerne og Grækenland. Dette var forskellige former for træ, harpiks og bark. 

Den tyggegummi vi har i dag, blev dog opfundet af de amerikanske indianere, som tyggede på harpiks. Her blev det samlet op og vidre-udviklet, af Ny England-bosættere i 1840 og første gang solgt kommercielt.

Den i har med i boksen, er med kirsebær smag og meget bedre at tygge på end harpiks, forhåbentlig 😉

Vurderinger: 0
Kumasi Gassi

Kumasi Gassi

Kumasi

Alternativ kakao

An image of something

Vi er total meget på tyske drikkevarer i denne boks, for jeg er lige ved at få øjnene op for hvor meget sjovt gejl de har dernede. 

Jeg byder dig hermed på Kumasi Gassi, og hvis ikke du skal drikke den for navnet, kan du drikke den for det gennemførte brand, og hvis ikke du skal drikke den for brandet, kan du drikke den fordi den er lavet på kødet fra kakaofrugten, helt uden at smage af kakao. 

Kakaofrugtens beståen

Den er skabt som et bæredygtigt tiltag. 

Der er normalt meget spild under produktion af kakaobønner, der bruges til produktion af chokolade. Det er nemlig kun bønnerne der er interessante. Så for at gøre noget med spildet, har de lavet en sodavand på resterne fra kakaofrugten, bestående af frugtens "fruit pulp"

Smagen mindede mig først om en lidt gæret æblejuice, men smagen er klart vokset på mig siden, og hvis du synes smagen er lidt for speciel, må jeg altså virkelig slå et slag for dens smag i kombination med en sjat gin.

Siden vi fik den ind af døren, har jeg tømt mit lager af gin og budt alle mine gæster på et glas. 

An image of something

Kumasi navnet kommer fra hovedstaden i Ashanti regionen i Ghana, hvor meget af den kakao der bliver produceret, vokser. Kumasi Gassi indeholder ingen tilsætningsstoffer og består kun af kakao frugt juice og vand. 

Vurderinger: 6
Darling skinke og sennep chips

Darling skinke og sennep chips

darling

I denne boks, får i lov til at nyde smagen af gris og engelsk-sennep.

Engelsk sennep er en type sennep, der typisk anvendes i Storbritannien som en krydderi til forskellige retter, såsom røgede kød og smørrebrød. Den er kendt for sin stærke, kraftige og tangy smag og er typisk lavet på en blanding af sennepsfrø, eddike og andre krydderier. I modsætning til andre typer sennep er engelsk sennep normalt lavet med brune sennepsfrø, hvilket giver den sin distinkte smag og varme. 

Sammen med skinke smagen er det næsten et måltid i sig selv. Dog anbefales mere indholdsrig mad til næring.

Vurderinger: 8
Blackberry candy corn

Blackberry candy corn

Simply delightful

Candycorn er helt tilbage fra 1888, og er oprindeligt en halloween klassiker.

Candy corn i form af majs.

Oprindeligt gik de under et andet navn: "Chicken feed" - Hønsefoder, for dengang var korn ikke set som menneske mad, men noget man fodrede høns med.

Først senere, da der blev lavet hybrider på korn, blev det kendt som en føde for mennesker. Kun 1% af de korn der bliver produceret i dag, er mad til mennesker... og lidt ekstra korn-viden, er de korn du popper popcorn med faktisk en helt tredje art af korn.

3 forskellige slags korn 

10 år efter blev opskriften opkøbt og blev herfra en masseproduktion. 

i 1920 var Candy corn stadig forbundet med høns, og indpakningen var dekoreret med en hane på fronten. Det var dog her omkring hvor navnet ændrede sig til candy corn.

King of the candy corn

Da infastrukturen udviklede sig, og mulighederne for at pakke og holde varer længere, var mulighederne for transport længere ud i verden pludselig en mulighed.

Candy corn var en slik der var populær året rundt, men i takt med halloween blev en ting, og blev så tæt forbundet med slik, sneg candy corn sig ind og dominerede højtiden, der nu er tæt forbundet med den.

Candy corn er i flere stater i USA den mest solgte slik, og der bliver produceret mere end 17.000.000 kg, hvilket giver omkring 9 billioner candy corns om året og de har endda sin egen dag: "National candy corn day" d. 30 oktober 

Du kan læse mere om candy corn her: 

https://www.bhg.com/halloween/recipes/the-history-of-candy-corn/ 

Vurderinger: 8
MAT Ensian craft lemonade

MAT Ensian craft lemonade

MAT

En hjælpe-væske mod tvivl i livet og negativt livssyn.

Der findes over 250 forskellige Ensian arter. Dette er en af dem

En lemonade lavet på en blanding af krydrede urter og plantearomaer. Craft lemonaden er lavet på ensianrod 

Ensianrødderne kommer fra de tyske Oberbayern skove, der ligger i den sydøstlige del af Bayern.
Ensianen skulle bidrage til et ballanceret immunforsvar, være feberdæmpende og hjælpe mod forkølelse.  

Med et kig ind i blomsterterapiens verden, skulle Ensian være  godt til langvarig fortvivlelse eller hyppig tilbagevendende (og kronisk) sygedom.

Specifikt skulle det have helende effekt lige efter en sygdomsperiode hvor man som regl er præget af øget træthed og manglende aktivitet... Jae det må i jo være med til at vurdere om det lever op til.

... Om ikke andet anbefales den med gin, og mon ikke det i sig selv kan være lidt kærlighed til sjælen.  

Vurderinger: 8
Tyske Skumblokke

Tyske Skumblokke

Black Label

Hvis du ligesom jeg først troede, tror du sidder med en pose skumfiduser, bliver du slemt overrasket. 

En traditionel tysk slik, der i 1997 også blev introduceret til det Spanske marked. 

Candy blocks
Vurderinger: 8
Gluten strips med hummer smag

Gluten strips med hummer smag

SHUDAOXIANG

Endnu en mærkelig asiatisk snack

Det du sidder med her, er en snack der prøver at efterligne en hummerhale. Om det er lige så godt som en hummerhale, må du vurdere. 

Soya og andre mele, er tit brugt som substitution produkt til kød, og nu har vi prøvet en del soya snacks. Jeg synes ikke det er ligesom kød, men det langt bedre end “Beyond meat”.

I mens jeg sad og læste på den her snack, snublede jeg over nogle studier, hvor det viser sig at soya producere et stof der hedder soy isoflavones læs mere her → https://academic.oup.com/jcem/article/84/10/3479/2660498 som ligner horomonet estrogen. Der er test og hypoteser omkring, om soy isoflavones, kan have en dårlig effekt på horomon balance, men et studie fra 2018, der analyserede disse test resultater, konkluderede, at der er meget lille til ingen effekt, hvis man spiser det i moderate mængder.

Mange studier viser også at soya, er sundt og fuld af protein, det er også det mest brugte produkt, i produktionen af “Fake meat”, da det har den høje protein og kan samles til noget der næsten ligner kød. 

Så bare rolig. Denne hummerhale, er helt sikker at spise, selvom det ligner kattemad.

Vurderinger: 8
Yogurt jelly straw

Yogurt jelly straw

Speshow

Den ultimative konsistens

Du skal ikke udforske snack-verden ret meget, for at blive bekendt med asiens underlige snack vaner - dette er en af dem. 

Jelly straws generelt er mega populære i Japan og Taiwan, som en helt almindelig snack.

Jelly straws 

Det er ikke første gang vi har jelly straws med i boksen - det er dog de første med yogurt smag.

Jeg ved ikke med jer, men jeg synes det løfter smagsoplevelsen fra noget smagsløst, til noget der faktisk smager godt.

Hvis ikke du har spist jelly straws før, sidder du nok med din sjaskede lille streng af jelly og tænker “Men hvordan spiser jeg det her”

Du klipper den op i toppen og suger til. Velbekomme.

Vil du gerne se andre mennesker choke på jelly straws, er det en kæmpe ting du kan udforske på TikTok, der går under #jellystickchallenge.

Vurderinger: 3
Nerds ropes rainbow

Nerds ropes rainbow

Nerds

Stak af med titlen som "candy of the year" i 1985 - kan de stadig noget? 

An image of something

Nerds slikket kom til i 1983 og tager sit navn fra Dr. Seuss-bogen "if i ran a zoo" hvor nerds bliver omtalt som værende dyr i zoo.

  “And then just to show them,I’ll sail to Ka-TrooAnd bring back an It-Klutch, a Preep, and a ProoA Nerkle, a Nerd, and a Seersucker too!”  
- Dr. Seuss bog “If I Ran A Zoo"

 Deres fortolkning af hvordan dette "nerds" dyr ser ud, er de små fantasi-dyr der er på indpakningen. De er endda gået så langt at have bygget individuelle personligheder til hver Nerd.

An image of something

Nerds er kendetegnet som de små slik-stykker der i rebet, og er grundlaget for flere forskellige varianter af Nerds slik gennem årene. 
Er du en OG-snacker, mindes du nok også Gummy cluster varianten fra august boksen, der er den nyeste variant fra 2021.

Nerds ropes er en gammel kending og blev lavet i 2001. Idag bliver der lavet 150 millioner nerds bare til nerds ropes hver dag. 

Nerds rope rainbow

Test dig selv: Kan du smage forskel på de forskellige nerds? 

Spis en Nerd af gangen. Kan du smage at de enkelte Nerds skal smage af følgende...

  • Pink - Jordbær
  • Grøn - Vandmelon eller æble
  • Orange - Peach 
  • Gul - Ananas eller mango 
  • Lilla - Drue

De små nerds består stort set kun af sukker og indeholder dextrose, sukker og æblesyre. Carnaubavoksen giver Nerds deres glans og den hårde konsistens. 

Drue og jordbær nerds 
Vurderinger: 7
Jolly Ranchers sour vingummi

Jolly Ranchers sour vingummi

Jolly Ranchers

Da jeg først googlede "Jolly Rancher story" stødte jeg på en mega klam historie og jeg vil simpelthen ikke skrive om den. Jeg nægter. Så hvis du synes sådan noget nasty shit er spændende så må du selv lige lave søgningen. Jeg vil ikke. Jeg laver researchen hver måned og jeg har det super fint med det. Men det betyder også jeg vælger hvad jeg giver videre. og det bliver fucking ikke det her. 

An image of something

Jolly Rancher brandets første møde med verden

Jolly Ranchers brandets første produkt var deres hårde, stive, gennemsigtige bolsjer i forskellige smage. Produktet blev lavet af Bill Harmsen i 1949, der originalt solgte is og manglede et produkt der kunne sælges hele året rundt.

Jolly Rancher Hard Candy - Det første eksisterende produkt

Jolly Rancher brandet blev herefter opkøbt af Hersheys brandet der er kendt for deres Hersheys bar der også er at finde mange steder i Danmark.
Siden overtagelsen er der lavet diverse andre produkter med hard candy smagene. Bl.a disse sour gummy candy du får i boksen, men også slikkepinde, drikkevarer, jelly beans og bløde karamel-agtige bidder.

De mange forskellige produkter

Jeg ratede faktisk denne snack på vores tiktok tilbage i juni 2022 hvor jeg selv ratede den 1, 1, men jeg mindes jeg efterfølgende spiste kassen meget hurtigt, så mon ikke det nærmere er en 2,1 oplevelse.

Vurderinger: 9