El Dorado

El Dorado

El Dorado

Introduktion

El Dorado - af spansk: "Den forgyldte", var ifølge indianske legender kongen af landet El Dorado der hver dag lod sig dække af guldstøv

Denne spanske legende lægger navn til denne måneds boks: ikke fordi snacksne er forgyldt i støv - men egentlig mest bare fordi boksen er spansk inspireret. 

Tapas snack-boks: 

Byd velkommen til spanske tapas-vibes i snackform: 

Vi har 2 forskellige slags ost på menuen: en poppet gouda og roquefort på chips

Bland dem i munden med kalve- og svampe-sticks, eller 

skyl med spansk hibiscus-, eller pærejuice

Snacks

Japanske syltet blomme chips

Japanske syltet blomme chips

Koikeya

Pickled plum er en traditionel japansk spise, og derfor helt essentiel som smag i chips også.

... Men hvorfor er billedet helt anderledes? Og hvor er mine stegte bønner? 

Jo, status er den, at de stegte bønner er bestilt hele vejen hjem fra producenten i Spanien, og da de dukkede op i Danmark, på vores lager, var der hul i 35 af poserne.

Jeg havde slet ikke handlet nok hjem til, at vi kunne undvære så mange. Så jeg har må improvisere - og improvisere har jeg gjort. Derfor har du en pose japanske syltet blomme chips i din boks, i stedet for stegte bønner - Jeg tænkte nemlig, at disse må være mindst lige så nice. Det synes jeg hvert fald selv. 

Plejer der egentlig også at være to store poser chips i boksen?...

Jae okay det er måske også lidt overkill med to store poser chips i boksen, men hey. Chips er nice. Så jeg håber du bliver glad for dem, og får dig en oplevelse med dine japanske pickled plum chips - men du kan fremadrettet ikke forvente der er 2 store poser chips i boksen, om så du synes det er nice eller wack. 

Vurderinger: 3
Stegte bønner

Stegte bønner

El Artesano de Martos

Stegte bønner fra Spanien.

Kan du ikke finde dem i din boks? ...

Hey homie. Beklager. Jeg havde et kæmpe problem med, at da jeg modtog de stegte bønner, hele vejen fra Spanien, var der hul i hele 35 af poserne. Jeg havde problemer med at få dem erstattet, så jeg var nødt til at improvisere. 

Derfor har du i stedet fået Japanske pickled plum chips, som jeg hvert fald personligt, synes er bedre. Jeg håber det går. Er det helt skidt, så kontakt os endelig. Så finder vi et plaster på såret. 

Vurderinger: 3
Pæresaft med Sichuan peber

Pæresaft med Sichuan peber

Linda

Pære-juice hører til hele verden, og er en vidt spredt populær drink. Denne variant er med Sichuan peber, også kendt som kinesisk peber, og hvilket nok ikke kommer som et chok, er den kendt fra det kinesiske køkken. 

Selvom navnet snyder er Sichuan peber slet ikke en rigtig peber, og dens smag er mere karakteriseret af en citrusagtig og nærmest bedøvende fornemmelse, frem for den typiske peber der mere har en styrke og varme. 

Sichuan peber er lavet på skaller fra planten Zanthoxylum-slægten og deres frugter.

Kan du mærke det?

Kombinationen er speciel. Efterlad juicen på din tunge i 10 sekunder. Kan du mærke den lidt bedøvende følelse på din tunge? 

Vurderinger: 4
Leche Karamel

Leche Karamel

El caserio de taffalla

Dulce de Leche betyder karamelsauce, og hvor meget jeg end er uenig med beskrivelsen af snackens konsistens som værende "sauce" , er jeg dog enig med "karamel"-delen.

En traditionel, klassisk, spansk karamel


El Caserío de Tafalla er et brand, der stammer fra byen Tafalla i regionen Navarra i Spanien.

Et billede af karamel. Et billede fra produktionen

De har i ovre 50 år specialiseret sig indenfor karamel og chokolade, og har mange forskellige varianter bag sig. Både disse små Chokocream og Leche Soft Caramel er fra dette brand.  

Vurderinger: 4
Shiitake svampe

Shiitake svampe

Other Foods

Shiitake-svampe har en rig historie, der går tusinder af år tilbage i Østasien, især i Kina og Japan.

Ældgammel oprindelse

Dyrkning og brug af shiitake-svampe kan spores tilbage til oldtiden. Den tidligste nævnte dyrkning af shiitake-svampe stammer fra Kina omkring 206 f.Kr., hvor de blev højt anset for deres medicinske egenskaber. Oprindeligt blev shiitake-svampe primært indsamlet fra skove, hvor de voksede naturligt på rådnende træ.

Shiitake på rådnende træ

Traditionel medicinsk brug

Shiitake-svampe har en lang historie med brug i traditionel kinesisk medicin. De blev troet at have forskellige sundhedsmæssige fordele, såsom at øge vitaliteten, fremme lang levetid og styrke immunsystemet.

Shiitake-svampe blev ofte brugt til at behandle lidelser som træthed, luftvejssygdomme og dårlig cirkulation. Det skulle samtidig være godt for hjertet, og nogle undersøgelser har antydet at nogle forbindelser i shiitake-svampen hjælpe mod kræft.

Hertil skulle de bidrage til at hæmme tumorvækst, øge immunsystemets respons på kræftceller og potentielt forbedre effektiviteten af konventionel kræftbehandling

Kulinarisk betydning

I Japan opnåede shiitake-svampe popularitet på grund af deres unikke umami-smag og kødfulde konsistens. De blev en vigtig ingrediens i forskellige retter, herunder supper, stir-fries, sushi og gryderetter. Japanerne udviklede kulinariske teknikker til at forbedre smagen og konsistensen af shiitake-svampe, såsom at tørre dem og simre dem i sojasauce og mirin.

Anrettede shiitake 

Med fremskridt inden for landbrugsteknikker udvidede dyrkningen af shiitake sig globalt. I dag dyrkes shiitake-svampe i mange lande over hele verden, herunder Kina, Japan, Korea, USA og forskellige europæiske lande

Shiitake i Spanien 

Spanien har i løbet af det seneste årti ladet sig indvandre af shiitake-svampen. Eksperimenter med dyrkningen af svampen begyndt først i 1990'erne, men har lige siden fundet sin plads i spansk gastronomi, hvor den hyppigt bruges i tapas, gryderetter, risotto og andre spanske retter. 

Velbekomme
Vurderinger: 4
Citrus frugt-karamel med appelsin og citron

Citrus frugt-karamel med appelsin og citron

Carolina Honest

Spanien er kendt for sine citrus-frugter, så selvfølgelig får i citrus-frugt i jeres spanske boks. 

Le citrus

Her får du hård frugtkaramel med appelsin og citron smag - tyg dem godt igang. Så kommer smagen af den sødlige citrus, der mest af alt minder om en besværlig maoam.

Vurderinger: 4
Polvoron

Polvoron

ANTONIO ANAUT

Spansk jule-shortbread.

Var du med til sidste boks, blev du introduceret for shortbread - dette er den spanske shortbread.

Polvoron er en traditionel spansk dessert. I Spanien skal den presses i hånden, inden den spises, for at gøre den mere kompakt, inden den åbnes og forhindre, at den smuldrer.

Kakao-polvoron fra Antonio Anaut

Polvoron stammer fra Spanien og er en traditionel spansk sød delikatesse. Ordet "polvoron" stammer fra det spanske ord "polvo," som betyder "pulver."

I Spanien har polvorones været nydt i århundreder og er tæt forbundet med helligdage og særlige lejligheder. Med årene har Filippinerne taget dem til sig, og de er nu også meget kendt som en Filippinsk tradition, på trods af de havde deres start i Spanien.

Forskellige polvorones anrettet i en juledekoration 

I Spanien har polvorones en lang tradition og er især populære i julesæsonen. De serveres ofte sammen med andre traditionelle søde sager som mantecados, turroner og marcipan. Polvorones formes ofte som runde eller ovale skiver og kan drysses med flormelis, som ses fx ovenstående.

En spansk juleanretning med mantecados, turroner, polvoroner og marcipan

Tekstur og smag af spanske polvorones kan variere afhængigt af regionen. Forskellige dele af Spanien har deres egne unikke opskrifter og teknikker til at lave polvorones. For eksempel er polvorones fra Andalusien, en region i det sydlige Spanien, kendt for at være smuldrende og rig på mandelsmag, mens polvorones fra Castilla, en central region i Spanien, typisk laves med malede jordnødder i stedet for mandler.

Her præsenterer jeg jer for en kakao-polvoron. Jeg håber i sætter pris på den.

Vurderinger: 10
Hjerteformede frugt-bolcher

Hjerteformede frugt-bolcher

Mclark Candy Co.

Små, spanske, hjerteformede bolcher med frugt-pulver indeni

Vurderinger: 6
Hibiscus juice

Hibiscus juice

Kifsa

Mega cute design - lugter af tandpasta.

An image of something

Hibiscus trenden ruller derud af, og har siden september 2021 vist sig oftere og oftere i drikkevarer, slik og snacks - der er endda lavet chokolade med hibiscus. Selv nogen så generiske som Rynkeby eksperimenterer med blomsten, så lad os give den et kig.

Rynkebys

Hvad er det godt for? 

Hibiscus skulle have alle mulig sunde fordele. Det skulle være godt for hjertet, og sænke blodtrykket. Den skulle også hjælpe med vægtstyring, og er rig på antioxidanter der skulle hjælpe på generel sundhed og reducere stress. 

Alternativ smagsoplevelse

Lugter af tandpasta - smager lidt af mynte. Giver mig kuldegysninger, men jeg er nødt til lige at prøve igen. Bliver bedre for hver tår, når munden vender sig til tart-heden og får en nærmest bær-lignende smag. Fandme en mærkelig drikkevare. Måske den er god med gin. 

Rød hibiscus

En hibiscus-torie fra Malaysia: Legenden om Bunga Raya 

Historien bag Malaysias nationalblomst går som følgende: 

Ifølge legenden var der engang en smuk ung prinsesse ved navn Mahsuri, som boede i en landsby på øen Langkawi. Hun blev falsk anklaget for ægteskabsbrud og dømt til døden. Inden henrettelsen erklærede hun sin uskyld og erklærede, at hvis hun virkelig var uskyldig, ville en hvid hibiscus-blomst blomstre som et tegn på hendes renhed.

Mens hun blev henrettet, sprang en forbløffende hvid hibiscus-blomst ud og beviste hendes uskyld. Landsbyboerne troede på hendes uskyld og fortrød deres uretfærdige handlinger. De navngav blomsten Bunga Raya, hvilket betyder "stor blomst" på malaysisk, til ære for prinsessen. Bunga Raya, med sine strålende røde kronblade, repræsenterer skønheden, renheden og modstandsdygtigheden hos det malaysiske folk.

Vurderinger: 4
Roquefort gourmet chips

Roquefort gourmet chips

LES CHIPS DE L'AVEYRON

Roquefort ost

Roquefort er en blå skimmelost, og kan spores helt tilbage til 79 e.Kr.  Den lageres typisk i klippegrotter, hvor luftfugtigheden er høj. Den er kendt for sin salte, skarpe smag og går derfor også godt som chips-krydderi. 

Chiiiiips

Denne snack skiller sig lidt ud fra temaet, ved at være en Fransk gourmet chip. 

Billede fra produktionen
Vurderinger: 5
Poppet gouda

Poppet gouda

NATRULY SL

Gouda er en populær hollandsk ost kendt for sin cremede tekstur og milde smag. Den bliver typisk spist i fast form, skåret eller revet.

Gouda pops 

Pop din egen ost

Teknikken er simpel. Er du er fan af de her små sager, kan du lave dem selv af en blok gouda du skærer i små firkanter, og spreder godt på en bageplade hvor ikke de rør hinanden. 

Derefter putter du dem i ovnen i ca. 1 time ved 95 grader, for at trække væsken ud af dem. Herefter giv dem 150 grader. Efter et par minutter burde de begynde at poppe. Efterlad dem hoppende i 5-10 min.

Lad dem køle, og straks er de klar til spisning

Hjemme-poppede gouda pops
Vurderinger: 5
Kalvekød med shiitake svampe stick

Kalvekød med shiitake svampe stick

Cherky

Kød-sticks med shiitake svampe.

Dette produkt opstod med ønsket om at lave en proteinbar der faktisk er lavet på kød. Cherky har deres egen produktion af disse beef-sticks og er meget optaget af, at kødet skal være økologisk, for at sikre dyrene har haft de bedst mulige forhold. 

Beef-sticks med diverse mærkninger

Kalve-pindene er lavet på naturlig lammetarm og der bruges en traditionel hærdningsmetode i en tørretumbler, der giver smag og tekstur af en traditionel tør pølse.

OBS det er meningen det skal være lidt hvidt. Det er altså ikke fordi de er for gamle. 

Vurderinger: 6
Chokocream

Chokocream

El caserio de taffalla

El Caserío de Tafalla er et brand, der stammer fra byen Tafalla i regionen Navarra i Spanien.

Et billede fra produktionen

De har i ovre 50 år specialiseret sig indenfor karamel og chokolade, og har mange forskellige varianter bag sig. Både disse små Chokocream og Leche Soft Caramel er fra dette brand.  

An image of something
Vurderinger: 8